Glemt passord?  

Siste Gallerier

Se flere Gjør mindre

Siste Klubber

Fant ikke bildet

Naturen

Klubbeier: Davida

Den fasinerende naturen. 

ingen beskrivelse

vildkatta

Klubbeier: Vildkatten

Se mine bilder gratis og ... 

Skriftspråk - Dialekter.

Skriftspråk - Dialekter.

 

Sammendrag? - Næh! 

ingen beskrivelse Harefrøken1 tiår siden

Over lengre tid har jeg observert at det blir mer og mer populært å skrive dialekt. Hvilket som i og for seg er en helt ok ting i utgangspunktet. DERIMOT begynner det å bli vanskelig når:

  • Man kombinerer bokmål og nynorske dialekter.
  • Sms språk og dialekter
  • For mange omgjøringav konsonanter
  • For mye omgjøring til muntlige ord.

 

Jeg er overhodet ingen språkmester eller språknazi, likevel reagerer jeg sterkt når det blir så utrolig tydelig at folk ikke kan skrive. Man må faktisk huske på at vi må klare å lese det som står skrevet, og ikke måtte stave seg gjennom en setning bokstav for bokstav.

 

Velger man å skrive på dialekt, må man holde seg til nynorsk eller bokmål ettersomhva språkstammen bygger på.

 

Sms språk går generelt dårlig overens i skriftspråk som består av mer enn 160 tegn og hold for alles skyld dialekten unna, om ikke du skriver med noen som har samme dialekt.

 

Det er ikke nødvendig å gjøre alle ord om til dialekt, bruk de mest tydelige ordene, og hold på grunnstammen i oppbyggingen. samt at det lønner seg å huske på at vi ikke nødvendigvis hører ordene på samme måte som deg selv.

 

Selv vil jeg påpeke at jeg støtter oppunder at man skal ha frihet til å skrive dialekt når det ikke er offentlige dokumenter eller oppgaver som skal vurderes. Dialekter er med på å skape identitet og individualitet. Samtidig så burde man, om man har litt respekt for seg selv, ha respekt for at alle dialekter er ikke like enkle å lese og man må holde språket noe skriftlig.

 

"Va ær'e' du'vi nå'a?"-  Skulle jeg skrevet slik ville det vært mange som ikke forstod meg, så jeg lar vær å skrive dialekt. Ikke har jeg så mye dialekt igjen etter at jeg flytta inn til oslo, men forsøker uansett å holde den skriftlige på ett minimum og har alltid gjort det.

 

Jeg er kanskje fra en annen verden, som forventer at folk skriver for at andre skal forstå det, men jeg liker å bli forstått. Det håper jeg dere også gjør, i utgangspunktet.


85 kommentarer
   

 

Ikke medlem?

Det tar 1 minutt å registrere seg.