Glemt passord?  

Siste Gallerier

Se flere Gjør mindre

Siste Klubber

ingen beskrivelse

Posør-klubben

Klubbeier: bik1rn

Her legger vi ut våre hot... 

ingen beskrivelse

festivalklubben

Klubbeier: ruder

Dra på festival,ha det hy... 

Konservering eller fornyelse?

Konservering eller fornyelse?

 

Om å komme til skjellsord og alder... 

ingen beskrivelse Mmmm1 tiår siden

Jeg holder på med fysisk og mentalhygienisk opprydding for tiden. En slags facial scrub på livet. Det høres flinkere ut enn det oppleves, men i hodet mitt ser det i hvert fall slik ut. Jeg skal ikke skryte på meg at det er en bevisst handling heller, mer en slags oppvåkning, en Underberger på livets hangover.

 

Når jeg begynte å bli "moden" og klar for å forlate hjemmets lune rede for ikke så mange år siden, var det med klare og kritiske blikk på egen oppvekst og oppvekstvilkår. Jeg var nok aldri noen opprører. Aldri en som hatet mine foreldre intenst. Med meg var det mer livet jeg ville leve annerledes. Det var mange ting jeg aldri skulle gjøre slik det ble gjort der hjemme.

 

Tanken slo meg i dusjen i sted. Hvordan tiden og omstendighetene tar tak i deg, og plutselig står jeg der, litt uforberedt og tenker - jøss, 50 år allerede? Ikke så mye på hvor årene ble av. For de har vært mange og fylt av gode og mindre gode opplevelser. Opplevelser som har formet meg.

 

Men at jeg plutselig forstår at håndklærne og sengetøyet jeg kjøpte for ikke så lenge siden (les: 20 år), plutselig har gått fra å være nye og fresche, til å bli middelalderske. At alt jeg har fylt livet med, i skuffer og skap ikke lenger viser at jeg er ung, moderne og fremadstormende i motsetning til barndomshjemmets gammelmodighet. At middagene ikke lenger kun består av innovative artigheter fra det fjerne østen, men også tradisjonskost fra egen barndom og den kulinariske kulturarv.

 

Plutselig står jeg der og oppdager at livet mitt har fått et nostalgiens skjær. At det hjemmet barna er i ferd med å bli voksne i er et hjem som har levd noen år. Fått noen skrammer, blitt litt gammelmodig. Noe de kan gjøre opprør mot, for det skal man, men også noe de etterhvet kan se tilbake på og henvise til som kvaliteter, minner, en oppvekst.

 

Kanskje er det dette som er å bli voksen? Å falle til ro med historien? Som sagt er forandring et mantra i mitt liv for tiden. Sammen med ivaretakelse. Det har ikke vært så klart for meg før, men nå begynner jeg å se det.

 

Og jeg liker det. Jeg hadde før-fest med gode venner i helgen. Kom meg i seng rett før ni en gang, etter å ha danset og lekt meg gjennom natten. Utpå vinteren skal jeg ha etter-fest. Det vil overraske meg mye om jeg plutselig sender gjestene hjem i halv-ett tiden, med et smil og et ønske om en god natt.

 

Noe er fortsatt ved det samme. Å bli voksen for meg handler tydeligvis om helt andre ting enn å vokse av seg barnslig yrhet,  gleder og morsomheter. Heldigvis. Kanskje handler det om å forstå? Finne og akseptere kvaliteter i fortiden og fremtiden? Å forstå at jeg aldri helt kommer til å forstå...


52 kommentarer
   

 

Ikke medlem?

Det tar 1 minutt å registrere seg.