Glemt passord?  

Siste Gallerier

Se flere Gjør mindre

Siste Klubber

ingen beskrivelse

Dana

Klubbeier: Vanity

Åndelighet på alle plan. ... 

ingen beskrivelse

SugarDaddy

Klubbeier: SugarDaddy

For vi som søker hygge og... 

Remember, remember the 5th of November...

Remember, remember the 5th of November...

 

Remember, remember the 5th of November,
The gunpowder treason and plot,
I know of no reason
Why the gunpowder treason
Should ever be forgot. 

ingen beskrivelse Nikko1 tiår siden

Litt populærvitenskap om femte november.


Femte november er en dag som nå går over i verdenshistorien som dagen USA fikk sin første fargede president. Afroamerikanske Barack Obama skriver seg inn i historien på det som ellers er en engelsk merkedag, om enn av mer blodig karakter.

 

”Penny for the Guy!” roper barna mens de løper rundt i folkemengden. ”Penny for the Guy!” Folk gir dem villig vekk småmynter som de igjen bruker på kinaputter. På en vogn trekkes en dukke opp mot torget midt i byen. En dukke av en mann som for alltid er en del av Storbritannias historie. Guy Fawkes.

 

Historien om soldaten, katolikken og opprøreren Guy Fawkes begynner egentlig før han ble født. For når dronning Elisabeth den første tar over tronen i England, har hun arvet en dyptgående konflikt i det britiske riket; kampen mellom katolisismen og protestantismen. Henrik VIII, hennes far, stiftet sin nye kirke, den anglikanske, mest av alt for å kunne skille seg fra sin første kone, Catharine av Aragon. Henrik drev rovdrift på sine koner, fikk et par av dem drept og skilte seg fra andre fordi han ikke fikk det han ønsket seg mest av alt; en mannlig arving. Han kalte blant annet Elisabeth en ”bastard”.

 

Elisabeths halvsøster, Mary I, mente hun var en fare for staten, siden hun, i motsetning til Mary, ikke var katolikk, og fikk henne stengt inne i The Tower Of London, der Elisabeths mor, Anne Boleyn, hadde tilbragt sine siste dager.

 

Elisabeth selv forsøkte å skape fred mellom sin anglikanske kirke og den katolske, men ble likevel utsatt for attentatforsøk og massivt press fra katolske krefter både inneriks og utenriks. Etterhvert som presset fra hennes egen kirke økte satte hun i gang den såkalte ”Act against Recusants”,  som i praksis betydde at alle som ikke gikk i anglikansk gudstjeneste (med andre ord katolikkene) kunne rettsforfølges for ”lovbruddet”. Med andre ord, forfølgelse på bakgrunn av religiøs tilhørighet. Denne loven ble senere avskaffet, men gjeninnført av kong James I som også måtte holde seg inne med sine nærmeste allierte, folk med tilknytning til den anglikanske kirken.

 

Guy Fawkes er egentlig ikke hovedmannen bak plottet mot kong James I hans familie, hoff og de øvrige medlemmene av Overhuset i England 5. november 1605. Hovedhjernen er sir Robert Catesby og planen er å sprenge Overhuset i luften mens alle som er noe i England er der, for på den måten å kunne sette inn en katolsk regent.

 

For å gjennomføre dette har Catesby, Fawkes og seks andre gravd en tunnel mellom et hus de har kjøpt og kjelleren under Overhuset. Når det møysommelige og tidkrevende arbeidet med å lage gangen mellom kjellerne er ferdig, fylles kjelleren under Overhuset med tønner med krutt. Fawkes, som er soldat og han tjensetegjort i den nederlanske hæren, får i oppdrag å tenne lunten.

 

Om morgenen den 5. november er altså Guy klar. Han står klar med lunten i det noen lyder som ikke skulle vært der, kommer nærmere. Plutselig er han omringet av kongens menn. Han føres til Tower Of London hvor han tortureres, en vanlig avhørsteknikk i det 17. århundret, og gir navnet på flere av de andre impliserte. Den 31. januar 1606 henrettes Guy Fawkes.

 

For engelskmenn flest er Guy Fawkes en figur som de brenner på et bål, samtidig sender opp fyrverkeri, for å minnes hvor nær Overhuset var på å bli sprengt. For en del irer er han et symbol på en pågående frihetskamp mot et for dem undertrykkende regime som har vart i århundrer. I en bar i Nord- Irland henger et bilde av Fawkes med påskriften: ”Den eneste mannen som har gått inn i Parlamentet med ærlige hensikter”.

 

For Alan Moore, som skrev tegneserien ”V for Vendetta”, er Guy Fawkes en opprører, en kompromissløs frihetskjemper som vet at store offer må til i kampen for friheten. Hans hovedperson, V, er kledd som Guy Fawkes og bærer en porselensmaske med hans ansikt. Kampen i ”V for Vendetta” står mot et totalitært fascistisk England, en stat som er helt ulik våre vestlige demokratier. Eller er den?

 

Uansett er Guy Fawkes et sterkt symbol på kampen en man kjemper mot overmakten. Han er dømt il undergang, men i sin død blir han et symbol, og som symbol, sier V i tegneserieromanen, er han udødelig.

 

Innlegg bilde


2 kommentarer
   

 

Ikke medlem?

Det tar 1 minutt å registrere seg.